ES / CA / EN

Tot fent sabó

19/07/2011 - blog


El procés creatiu dels contes és ben curiós. A mi de vegades el cos em demana tenir les mans ocupades per deixar reposar els contes, perquè trobin el seu lloc, i res millor que fer sabó casolà tot destriant històries, contes i cançons de bugaderes que narraré prop d’una font, a Vallfogona de Riucorb.
Tot és posar-s’hi: primer aplego els ingredients: oli de cuina reciclat, sosa càustica, aigua, un xic de sal, i ho remeno tot. Un cop feta la barreja, el resultat no és gens atractiu. No gens. Tampoc sembla que hi tingui res a veure amb la netedat i la higiene. Però després de deixar reposar aquesta potinga uns dies en la foscor, remenant-la de tant en tant, es va transformant lentament en una mena de gelea olorosa, que amorosida amb aigua es converteix en un sabó boníssim. Llavors s’hi afegeix el toc personal: essència d’espígol per al detergent de la roba, perfum de roses per al sabó de les mans… I sembla increïble que d’un pot d’oli greixós on un dia hi vas fregir croquetes n’hagin sortit litres i litres d’un sabó que fa l’olor del sabó d’abans i neteja de primera, que diria el meu avi.
I mentrestant, com per art de màgia, motius, imatges, olors i sons han anat desfilant: el safareig del poble dels avis, les dones índies fent voleiar els seus saris de colors per assecar-los després del bany, el clapoteig de l’aigua de la font, l’olor de l’aigua sabonosa que s’escola pel desguàs, la xerrameca i els riures de les dones, els copets rítmics dels picadors… I el resultat el veurem i el viurem prop d’una font, amb el soroll de l’aigua com a música de fons. Us convido a gaudir-ne tots plegats el proper dissabte 30 de juliol al Bla Bla Festival de Contes de Vallfogona de Riucorb.

Tanta roba i tant poc sabó
Narració a càrrec de Susana Tornero
dissabte 30 de juliol a les 18h
Font de Vallfogona de Riucorb
Bla Bla Festival de Contes de Vallfogona de Riucorb

Los comentarios están cerrados.